Keuken

Keuken
Veel keukenafval kun je nog een keer gebruiken. Bereid met restjes groente, fruit en granen een nieuw gerecht. Op het wereldwijde web zijn gemakkelijk recepten voor het koken met restjes te vinden. Daarom staan die hier niet, tenzij het recepten zijn die je echt moet kennen of die je niet snel vindt. Behalve deze recepten staat hier ook hoe je beter gebruik maakt van restjes en hoe je verpakkingen kunt vermijden. 
Bij het koken gooi je waarschijnlijk veel restjes weg. De zaadjes van een paprika of het loof van een wortel bijvoorbeeld. Maar van deze restjes kun je nog veel maken. Of je kunt de groente weer laten groeien.
Bij sommig fruit eet je niet alles op. De schil van citrusvruchten of van een banaan gooi je waarschijnlijk in de gft-bak, maar dat is niet nodig. Ook de kroontjes van een aardbei kun je nog gebruiken.
Soms houd je na het eten granen over. Of heb je graanproducten die muf smaken. Gebruik deze granen voor nieuwe gerechten.  
Drinken
Zet je filterkoffie? Dan maak je naast koffie ook koffieprut. Dat kun je op verschillende manieren hergebruiken. En wat te doen met restjes wijn of bier die over zijn van een verjaardag?
Hoe kun je het aantal zuivel in plastic verminderen? En hoe kun je zuivel vervangen in gerechten?
Vlees, vis en ei
Op welke manier koop je vlees, vis en eieren zonder verpakking? En wat kun je doen met eierschalen?
Het restproduct van noten is de schil. Gooi deze niet weg. Je kunt met de schillen nog verschillende dingen doen.
Meestal kun je snacks en snoep niet zonder verpakking kopen. Hoe kun je toch snoepen als je geen verpakking weg wilt kopen?
Als je iets kookt, giet je het water af. Vaak belandt dit water in de gootsteen. Dat is zonde, want kookvocht kun je soms hergebruiken. Net als vocht uit blik. 
Gas, water en energie kun je ook verspillen. Wat kun je in de keuken doen om verspilling te voorkomen?
Share by: