Stappenplan minder afval

Stappenplan minder afval
Probeer niet meteen helemaal verpakkingsvrij te leven. Helemaal verpakkingsvrij leven is erg lastig. Dus bedenk dat het ook goed is als je een deel van je producten verpakkingsvrij koopt. En let op: bij veel cafés, winkels en op de markt krijg je verpakking, bijvoorbeeld een verpakt koekje bij de thee of mandarijnen die meteen verpakt worden in een papieren zakje. Wijs er dan op dat je deze producten niet hoeft of zonder verpakking wilt. 

Begin met iets wat je makkelijk vindt. Voor mij was dat voedsel, dat op de markt en veel winkels verpakkingsvrij te krijgen is. Stel je verder bij nieuwe aankopen de volgende vragen af:

1. Heb ik het product echt nodig?
Er zijn veel zero-wasteproducten te koop, maar meestal heb je deze producten niet nodig. Vaak heb je het product namelijk al in huis. Neem bijvoorbeeld bestek uit je besteklade mee in plaats van nieuw te kopen bamboe bestek. Of gebruik washandjes of oud textiel om je make-up mee te verwijderen in plaats van herbruikbare wattenschijfjes. 

Daarnaast, als je begint met minder afval creëren, heb je waarschijnlijk nog veel wegwerpspullen in huis. Gebruik deze eerst voordat je een zero-wasteproduct koopt; je hebt ze tenslotte toch al in huis. Of geef de spullen aan iemand die het wel gebruikt. 

2. Kan ik het product zelf maken/lenen/huren?
Leen of huur een product dat je maar een enkele keer gebruikt. Je vrienden of buren hebben vast nog wel een boor of galakleding liggen. Zo niet, dan zijn er genoeg sites en apps om producten te lenen of te huren, bijvoorbeeld Peerby, Ruilen.nl, WeGo of Camptoo. 
Het zelf maken van producten betreft vooral eten; met het zelf maken van wraps voorkom je bijvoorbeeld al veel afval. Maar veel oneetbare producten kun je ook zelf maken door 'afval' te gebruiken. Maak van een oude kussensloop een groentezak of van een hoeslaken sloffen. 

3. Kan ik het tweedehands kopen?
Eten zou ik niet zo snel tweedehands kopen. Je kunt natuurlijk wel eten kopen dat iemand anders bereid heeft. Bij Thuisgekookt kun je eten bij buren afhalen of zelf eten met buren delen. 

Andere producten kun je natuurlijk wel tweedehands kopen. Let daarbij wel op het energielabel van het product. Soms is een nieuwe product dan milieuvriendelijker dan een tweedehands product.


4. Is het product verpakkingsvrij verkrijgbaar?
Als je iets tweedehands koopt, is het vaak al verpakkingsvrij, maar ook nieuwe producten kun je verpakkingsvrij kopen. Dit geldt vooral voor eten. Koop dit in winkels waar je je eigen bakjes en zakjes kunt vullen. 


5. Kan ik het product in bulk kopen?
Als je een product niet verpakkingsvrij kunt kopen, koop het dan met zo min mogelijk verpakking. Bij voedsel doe je dat door in bulk in te kopen. Doe dit wel alleen als je het eten veel eet (het is zonde als je het later moet weggooien) of als je het kunt delen met anderen. 


6. Is het product goed voor de mens en het milieu?
Verpakkingsvrij kopen betekent niet dat een product milieuvriendelijk is. Let daarom bij het kopen van producten ook op de duurzaamheid (van het milieu en mens). Wil je weten welk groente en fruit je gedurende het jaar het beste kunt kopen, bekijk de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Wil je weten welk textiel het duurzaamst is, kijk dan hier.

Share by: