Slaapkamer

Slaapkamer
Je brengt best veel tijd door in de slaapkamer. Zorg er daarom voor dat deze kamer ook duurzaam is. En omdat je kledingkast waarschijnlijk in je slaapkamer staat, staan hieronder ook tips om duurzamer met kleding om te gaan. 


Beter slapen

Zorg ervoor dat je voldoende zuurstof in je kamer hebt als je gaat slapen. Zet ramen open en haal planten in je slaapkamer.  Slaapkamerplanten zijn Aloë Vera (zet deze wel in het licht), Lavendel, Jasmijn, Sansevieria, Graslelie, Gardenia en klimop. 

Vaak wordt ook aangeraden om vlak voordat je gaat slapen schermen uit te zetten en niet te sporten. Hierover doen echter verschillende verhalen de ronde. Dus probeer uit wat voor jou het beste werkt. 


Duurzaam textiel

Synthetische vezels bevatten microplastics en deze komen bij het wassen in water. Je kunt het beste gerecycled natuurlijke materialen of  tencel/lyocell gebruiken. Wil je van stoffen weten wat de impact is? Kijk dan in de tabel hieronder (samengesteld uit verschillende bronnen, waaronder Milieu Centraal en Good on You). 

(Voor de mobiele bezoeker: de tabel is op de telefoon helaas niet goed te zien; wel op een tablet of laptop.)
Textiel
Landgebruik, pesticide en chemicaliën
Watergebruik
Microplastics
Acryl
Hoog: bij de productie van acryl worden chemicaliën gebruikt.
Laag
Ja
Bamboe
Laag: Bamboe (her)groeit snel en bij het verbouwen van bamboe wordt weinig pesticide en mest gebruikt. 
Hoog: Bij het omzetten van bamboe naar een zachte stof worden wel chemicaliën gebruikt.

Daarnaast wordt bamboe voornamelijk in China verbouwd en is niet duidelijk hoe de arbeidsomstandigheden bij teelt en verwerking zijn.
Laag: bamboe gebruikt weinig water. 
Nee
Gerecyclede natuurlijke materialen (katoen en wol)
Laag: het recyclen van katoen zorgt wel voor een minder stevige vezel. 
Laag.
Nee
Gerecyclede plastic vezels
Laag: indien de verwerking een closed-loopsysteem heeft. Hierbij worden chemische stoffen opgevangen en hergebruikt. 
Laag.
Ja. Bij het gebruik van deze stof komen er microvezels in de lucht. Misschien wel meer dan bij het oorspronkelijke product. 
Hennep
Laag: weinig tot geen pesticide of mest nodig. Daarnaast put hennep de grond niet uit, maar geeft het zelfs voedingstoffen terug aan de grond. 
Redelijk: ongeveer de helft van katoen. Als je verwerking tot stof meetelt, verbruikt hennep vier keer zo weinig water als katoen. Daarnaast levert hennep meer vezels op dan katoen.  
Nee
Katoen
Hoog: bij het verbouwen van gewoon katoen wordt veel pesticide en mest gebruikt. 
Hoog: voor 1 kilo katoen wordt gemiddeld 8.000 liter water gebruikt.
Nee
Katoen (biologisch)
Laag: bij biologisch katoen worden geen of weinig pesticide en mest gebruikt. 
Hoog: biologisch katoen heeft meer water nodig dan gewoon katoen. 
 Nee
Leer (dier)

(Behalve dierenleer bestaat er ook plantaardig leer, gemaakt van ananas, paddenstoelen, kurk of bladeren.)
Hoog: Het kleuren van dierenleer is een erg vervuilend proces.


Hoog: voor een paar leren schoenen is 8.000 liter water verbruikt. Het merendeel van dit water is door het dier geconsumeerd.
Nee
Linnen
Laag: geen pesticide of mest nodig. 
Redelijk: linnen verbruikt ongeveer vier keer zo weinig water als katoen. 
Nee
Polyamide / Nylon
Hoog: polyamide komt van fossiele grondstoffen als kool en olie. Bij het maken van nylon komt distikstofoxide, een broeikasgas, vrij. 
Laag: er wordt water gebruikt bij het koelen van polyamidevezels.
Ja
Polyester
Hoog: bij het verven van polyester wordt veel dispergeermiddel gebruikt. Dit middel lost niet op in water en vergaat heel langzaam. 
Laag: net als bij polyamide wordt er veel water gebruikt bij het verwerkingsproces. Per kilo vezels wordt ongeveer 50 liter gebruikt. 
Ja
Tencel / Lyocell
Laag: Heeft niet veel ruimte nodig, er worden geen pesticiden of mest gebruikt. Bij het verwerking van de eucalyptushoutpulp worden petrochemicaliën gebruikt, maar deze chemicaliën worden opgevangen en opnieuw gebruikt. 
Laag: eucalyptus heeft niet veel water nodig. 
Nee
Viscose / Rayon
Hoog: De verwerking van hout naar viscose is erg vervuilend. Daarnaast vindt er ontbossing plaats om aan de vraag naar viscose te voldoen. 
Redelijk: Hangt af van de gebruikte houtpulp en de verwerking, maar ongeveer 3000 liter voor 1 kilo. 
Nee
Wol
Hoog: schapen moeten eten en hebben veel land nodig. Ook scheiden schapen methaan uit, wat slecht is voor het klimaat. 
Redelijk: het voedsel dat de schapen eten, heeft water nodig. 
Nee
Zijde
Hoog: Zijde heeft 44 tot 154 vierkante meter nodig voor 1kilo. Zijde wordt gemaakt van de cocon van de zijderups. Om te voorkomen dat de draden breken bij het ontpoppen, worden de rupsen gekookt. Er bestaat ook zijde, waarbij de rups zich wel kan ontpoppen tot vlinder (Ahimsazijde). 
Hoog: om 1 kilo zijde te maken is er ongeveer 50.000 - 70.000 liter water nodig. 
Nee

Energie

Bespaar energie in je slaapkamer: 
  • Lampen: Kies voor led-lampen en laat ze niet onnodig aan staan. 
  • Televisie / laptop / mobieltje: Het is niet duidelijk of op een scherm kijken invloed heeft op je slaap, maar zet het apparaat helemaal uit als je hem niet gebruikt. Sommige telefoons gaan automatisch weer aan als je een wekker hebt gezet. Daarnaast is het beter om je telefoon niet tijdens je slaap op te laden, in verband met brandveiligheid.
  • Kruik: Gebruik een kruik als je het koud hebt in bed. 
  • Oplaadbare batterijen: Heb je apparaten in je slaapkamer die op batterijen werken, gebruik dan oplaadbare batterijen.
  • Verkoeling: Is het erg warm, zet overdag de zonwering naar beneden en houd gordijnen dicht. Zet ramen 's ochtends of 's avonds tegen elkaar open en laat ze overdag dicht. Slaap je onder het dak? Een groen dak zorgt ervoor dat je huis minder snel opwarmt. Neem verder een lauwwarme douche of gebruik een kruik gevuld met koud water. Is het na dit alles nog te warm? Gebruik dan een ventilator en geen airco. Je kunt voor de ventilator een bak met ijs zetten, zodat er koude lucht naar je toe geblazen wordt. 
  • Verwarming: Zet de verwarming uit als je gaat slapen. Zet de verwarming ook overdag uit of op een lage stand. Je bent dan waarschijnlijk toch niet in de slaapkamer. Wil je de verwarming toch aanzetten, zorg voor goede ventilatie (frisse lucht verwarmt sneller) en radiatorfolie. Gebruik eventueel radiatorventilatoren om je kamer sneller te verwarmen. 
  • Vloerkleed: Heb je er een hekel aan om 's ochtends uit je warme bed op een koude vloer te stappen? Leg een vloerkleed op de grond.
  • Waterbed: Zet dit overdag uit. 

Matras en beddengoed

Net als kleding kun je je matras en dekbed een lang(er) leven geven door ze goed te onderhouden:
  • Dekbed luchten en wassen: Donzen dekbedden trekken vocht aan, dus hang een donzen dekbed niet buiten bij vochtig weer.
  • Huisstofmijt verwijderen: Maak je matras weer fris en schoon van huisstofmijt door een mengsel van baking soda en gedroogde lavendel. Strooi dit over de matrassen, laat even inwerken en zuig alles op. Extra voordeel is dat je stofzuiger nu ook een lekker geurtje uitstoot.
  • Matras draaien en keren: Draai en keer je matras regelmatig (meestal wordt elke maand aanbevolen, maar doe het minimaal 4 keer per jaar). Je draait een matras door het hoofd- en voeteneinde te wisselen. Je keert een matras door de kant waarop je ligt te wisselen. Door een matras om te draaien en te keren zorg je ervoor dat meerdere delen van het matras belast worden en kunnen delen van het matras beter drogen. Check van tevoren wel of je matras gekeerd kan worden. Traagschuimmatrassen kunnen bijvoorbeeld niet gekeerd worden, want het schuim moet altijd boven liggen. 
  • Matras luchten: Doe dit door direct na het opstaan het dekbed te schudden en gevouwen op het voeteneind te leggen. Zo kunnen de matras en de onderkant van het dekbed het beste drogen. Tijdens het slapen transpireer je namelijk en de matras, hoeslaken, molton en het dekbed worden er vochtig van. 
  • Molton en binnenkussen: Wil je je matras en kussen een langer leven geven? Gebruik dan een molton en binnenkussen. Zo hoef je je kussen minder vaak te wassen. 
Wil je een nieuw matras of een nieuwe dekbed? Koop dan een duurzame variant. Je kunt bijvoorbeeld gerecyclede matrassen kopen of matrassen van natuurlijk materiaal, zoals natuurlatex, paardenhaar en wol. Ook bestaan er dekbedden van natuurlijke stoffen, zoals dons, wol, katoen, tencel en kapok.

Wil je je oude matras laten recyclen? Sommige woon- en beddenzaken halen je oude matras op en leveren hem af bij RetourMatras of een ander recyclebedrijf. Koop je geen nieuw matras? Neem dan contact op met de gemeente, de milieustraat of het afvalbrengstation bij jou in de buurt en vraag of zij matrassen laten verwerken bij een matrasrecyclebedrijf. 


Verzorging kleding

Geef je kleding een lang(er) leven:
  • Behandel een vlek zo snel mogelijk. Bekijk hier hoe je een vlek het beste kunt behandelen. 
  • Maak nieuwe kleding van oude of kapotte kleding. 
  • Koop basisstukken: kleding dat je altijd kunt dragen. Kleding uit een bepaald seizoen of die hip is, zul je snel weer verruilen voor andere kleding.  
  • Repareer kapotte kleding. 
  • Was je kleding minder vaak. Want hoe vies is de kleding die je wast? Vaak kun je ze even uithangen om op te frissen. Sommige denim experts zweren bij het niet wassen van denim, omdat dit de stof beschadigt. 
  • Was kleding binnenstebuiten, zodat de buitenkant het mooist blijft. 
  • Was kleding met het juiste wasmiddel en berg ze goed op. Vouw rekbare en wollen stoffen op, zodat ze langer hun vorm behouden. Kreukende stoffen hang je zo snel mogelijk aan een hanger.  
  • Zorg ervoor dat de zon je kleding niet verbleekt, tenzij je dit wilt natuurlijk.

Voorbehoedsmiddelen
Condooms
Er bestaan duurzame condooms. Condooms waarbij het rubber komt van rubberplantages waar gelet wordt op de arbeids- en leefomstandigheden van de werknemers en op de milieubelasting. Duurzame condoommerken zijn Fair Squared, Einhorn, RFSU, Hanx en Sustain.

De pil
De pil slik je 21 dagen lang. Dat betekent dat je elke maand een doordrukstrip als afval hebt. Bij sommige apotheken kun je de doordrukstrips retourneren in een box. Als je stopt met de pil, ben je niet meteen vruchtbaar. Je lichaam moet weer z'n eigen hormoonbalans vinden. 

Periodieke onthouding
Tijdens je vruchtbare periode geen geslachtsgemeenschap hebben. Er zijn verschillende apps waarbij je je vruchtbare periode kunt bijhouden. Maar let op: andere voorbehoedsmiddelen hebben een betere betrouwbaarheid. Ook al is geen voorbehoedsmiddel honderd procent betrouwbaar. 

Spiraaltje
Het spiraaltje is een kunststof ankertje dat door een huisarts of een verloskundige in de baarmoeder wordt geplaatst. Je hebt twee verschillende spiraaltjes: een koperspiraal of een hormoonspiraal. Een koperspiraal werkt vijf tot tien jaar, maar de menstruatie verhevigt iets. Een hormoonspiraal werkt vijf jaar en de menstruatie vermindert of verdwijnt. Na het verwijderen van het spiraaltje ben je meteen weer vruchtbaar. 

Sterilisatie
Zowel mannen als vrouwen kunnen zich steriliseren. Bij mannen kan de sterilisatie poliklinisch gedaan worden, vrouwen moeten opgenomen worden. Een sterilisatie kan moeilijk ongedaan worden gemaakt. 

Share by: