Kinderkamer

Kinderkamer
Zet duurzame (meegroei)meubels in de kinderkamer. En als de kinderen naar school gaan, geef ze hun lunch in een broodtrommel mee. Moeten ze trakteren, kijken dan bij snacks voor verpakkingsvrije traktaties. En dit kun je verder doen om de ecologische voetafdruk van je kind klein te houden:


Babyvoeding

Babyvoeding kun je zelf voorbereiden met een staafmixer of blender. Als je grote hoeveelheden maakt, dan kun je deze ook invriezen. 

Als je babyvoeding koopt, gooi de potjes niet weg. Je kunt ze hervullen of gebruiken om mee te knutselen (bij het verven of als knutselmateriaal).
 

Energie

Sommig speelgoed, de televisie en de computer vragen veel energie. Zet deze dingen dan ook uit als je kind het niet gebruikt. Heeft je kind speelgoed dat op batterijen werkt, gebruik dan oplaadbare batterijen. 

Leer je kind dat hij duurzaam met energie om met gaan. En stimuleer hem om activiteiten te ondernemen die geen elektrische energie kosten, zoals buitenspelen, een bordspel spelen, iets bouwen of knutselen. 


Luiers

Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je uiteindelijk gebruikt. Gebruik wasbare luiers. Als je geen wasbare luiers wilt gebruiken, kijk dan of je gemeente luiers inzamelt om te recyclen. Stichting Luierrecycling Nederland wil luierrecycling op de kaart zetten. Als je gemeente geen luiers inzamelt, hebben zij een standaardbrief die je naar de gemeente kunt sturen om luierrecycling onder de aandacht te brengen. 

Planten

Planten zorgen voor zuivere lucht in de slaapkamer. Slaapkamerplanten zijn Aloë Vera (zet deze wel in het licht), Lavendel, Jasmijn, Sansevieria, Graslelie, Gardenia en klimop. 

Speelgoed
Je kunt speelgoed kopen of zelf maken. Koop tweedehands speelgoed. Houten speelgoed is duurzamer dan plastic speelgoed. En heb je speelgoed dat op batterijen werkt, gebruik dan oplaadbare batterijen

Een regel die kunt hanteren is: nieuw speelgoed erin, oud speelgoed eruit. Is je kind uitgekeken op speelgoed? Geef het dan aan een ander kind, bijvoorbeeld via een speelgoedbank. Vertel ook aan familieleden of vrienden of ze wel of geen speelgoed cadeau mogen geven en waar het speelgoed aan moet voldoen. 

Speelgoed dat je makkelijk zelf kunt maken is:
  • Klei: Hiervoor mix je 120 gr bloem en 75 gr zout. Voeg dan 2 el citroensap toe en vervolgens 125 kokend water toe. Roer alles goed door en kneed het vervolgens. Wil je gekleurd klei? Voeg dan aan het water een druppeltje kleurstof toe. Bewaar de klei enkele weken in een luchtdichte verpakking. 
  • Loopklossen: Maak zelf klossen van blik. 
  • Stoepkrijt: Vermaal 5 tot 8 eierschalen fijn. Meng dit met 1 el heet water, 1 tl bloem en kleurstof. Stop in wc-rollen en laat dit drogen. 
  • Tangram: Teken de vormen van tangram in op een plank. Zaag de vormen uit. 

Textiel
Kleding
Koop kleding tweedehands of ruil kleding voor je kind. Wil je nieuwe kleding, kies dan een duurzaam merk en let op het materiaal

Matras
Er bestaan matrassen van natuurlijke materialen zoals paardenhaar of kokosvezels. Lucht en keer een babymatras ook regelmatig. Kijk hier voor andere beddengoedtips.  

Share by: