Snacks

Snacks
Wil je verpakkingsvrij snacken? Koop het dan in je eigen verpakking in een winkel (bijvoorbeeld een chocolaterie of drogisterij) of maak het zelf. 


Chips

Chips kun je niet zonder verpakking kopen, maar zijn makkelijk zelf te maken:
  • in de magnetron: snijd een aardappel in dunne schijfjes (met een mandoline). Was de aardappelschijfjes om het zetmeel te verwijderen en droog ze met een schone theedoek. Zet de schijfjes in een chipsmaker of leg ze op een met bakpapier bekleed bord. Als je een smaakje wilt toevoegen doe je dat nu. Warm de schijfjes 5 minuten op 600 watt. Keer de schijfjes na 2,5 min. 
  • in de oven: snijd een aardappel in dunne schijfjes (met een mandoline). Was de aardappelschijfjes om het zetmeel te verwijderen en droog ze met een schone theedoek. Meng de plakjes vervolgens met een beetje olie. Als je een smaakje wilt toevoegen doe dat dan nu. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Warm de schijfjes ongeveer 15 minuten op 200 graden. 
  • in de olie: snijd een aardappel in dunne schijfjes (met een mandoline). Was de aardappelschijfjes om het zetmeel te verwijderen en droog ze met een schone theedoek. Verhit olie tot ongeveer 180 graden. Bak de aardappelschijfjes. Zorg ervoor dat je niet te veel schijfjes in een keer in de pan doet, want dan kunnen ze aan elkaar gaan plakken. Haal de schijfjes uit de olie en voeg een smaakje toe. Laat de schijfjes uitlekken op keukenpapier. Kijk hier hoe je de olie nog een keer kan gebruiken. 
Voor een smaakje kun je zout, paprikapoeder, chilipoeder of andere kruiden en specerijen toevoegen. 

Je kunt ook chips maken van groente en fruit. Maak bijvoorbeeld chips van appel, bietjes, courgette, pastinaak of wortel. Of vervang de chips door zelfgebakken kroepoek of popcorn(mais).


Chocolade

In sommige supermarkten kun je chocolade kopen, waarvan je de verpakking kunt hergebruiken. Zo heeft Vivani een verpakking die je in je bloempot kunt stoppen. 

Je kunt ook zelf chocolade maken: smelt 150 gram cacaoboter of santen en 30 gram kokosvet au bain-marie. Haal het gesmolten mengsel van het vuur en laat het een beetje afkoelen. Voeg vervolgens 100 gram (rauwe) cacaopoeder toe en 2 el zoetstof naar keuze (bijvoorbeeld honing, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker). Vul vervolgens toe wat je verder in je chocolade wilt hebben, zoals chilipeper, zout, kaneel, hazelnoten of rozijnen. Giet het mengsel vervolgens in ijsblokvormpjes of in een schaal. Zet de chocolade een halfuur in de koelkast. Bewaar de chocolade ook in de koelkast. 


Fruitleer

Pureer het fruit dat je wilt gebruiken. Droog deze puree in een voedseldroger of in de oven op de laagste stand. Het drogen van de fruit tot leer duurt minimaal 8 uur. 


Fudge

Er bestaan verschillende recepten voor fudge: met gecondenseerde (kokos)melk, met roomboter en slagroom, met melk. Kijk welk recept het beste voor jou werkt of welke producten je in huis hebt. 

Je kunt behalve karamel- of chocoladefudge ook pompoenfudge maken. 


Lolly
Verhit 50 ml water met 225 gram suiker en 50 gram druivensuiker tot 162 graden. Dompel de pan drie seconden in koud water. Roer 1 tl citroensap en eventueel kleurstof door het mengsel. Schep met een lepel het mengsel op teflon bakpapier en druk een satéstokje of bentoprikker in het rondje. Laat de lollies hard worden. 

Koek
Het volgende recept is een basisrecept voor koekjes. Op basis van dit recept kun je verschillende koekjes maken: chocolate chip cookies, kaneelkoekjes, gemberkoekjes, etc. 

Mix 225 gram boter en 110 gram witte basterdsuiker tot een zachte crème. Voeg 275 (gezeefde) meel, een snufje zout en eventueel specerijen toe. Kneed alles tot een deegbal. Laat het deeg even in de koelkast rusten en draai er daarna balletjes van. Bak de koekjes 15 minuten op 170 graden. Laat de koekjes vervolgens 15 minuten hard worden en afkoelen. 

Tip: vries het koekjesdeeg in kleine balletjes in. Zo kun je elk moment in een mum verse koekjes op tafel hebben staan. Maak eerst balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat. Bedek de plaat met huishoudfolie en stop hem in de vriezer. Als de deegballetjes bevroren zijn, haal je de plaat uit de vriezer. Stop de deegballetjes in een zakje of een bakje. Als je de koekjes wilt afbakken kun je ze zo op de bakplaat leggen en in de warme oven stoppen. Voeg 2 à 3 minuten toe aan de originele baktijd. Wil je toppings aan een koekje toevoegen, doe dit dan op het moment dat je de koekjes gaat bakken. 

Share by: