Koek
Het volgende recept is een basisrecept voor koekjes. Op basis van dit recept kun je verschillende koekjes maken: chocolate chip cookies, kaneelkoekjes, gemberkoekjes, etc.
Mix 225 gram boter en 110 gram witte basterdsuiker tot een zachte crème. Voeg 275 (gezeefde) meel, een snufje zout en eventueel specerijen toe. Kneed alles tot een deegbal. Laat het deeg even in de koelkast rusten en draai er daarna balletjes van. Bak de koekjes 15 minuten op 170 graden. Laat de koekjes vervolgens 15 minuten hard worden en afkoelen.
Tip: vries het koekjesdeeg in kleine balletjes in. Zo kun je elk moment in een mum verse koekjes op tafel hebben staan. Maak eerst balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat. Bedek de plaat met huishoudfolie en stop hem in de vriezer. Als de deegballetjes bevroren zijn, haal je de plaat uit de vriezer. Stop de deegballetjes in een zakje of een bakje. Als je de koekjes wilt afbakken kun je ze zo op de bakplaat leggen en in de warme oven stoppen. Voeg 2 à 3 minuten toe aan de originele baktijd. Wil je toppings aan een koekje toevoegen, doe dit dan op het moment dat je de koekjes gaat bakken.